Не чакаме по-евтин ток от национализация на ЕРП-тата 13.02 | 14:47

Президентът смята, че трябва да санираме, а не да национализираме

От Филипа Тодева

Национализацията на електроразпределителните дружества няма да намали сметките на хората. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след среща с ръководството на ПП "Атака", предаде агенция "Фокус".

Според президента работещото решение за намаляване на сметките на потребителите с 35% до 50% е Националната програма за енергийна ефективност.

"Поставил съм си за цел до средата на март в рамките на политическите консултации и със съвместна работа с много министерства, да търся и да намеря работещ модел за саниране на всички панелки до 2020 година", заяви Плевнелиев.

Той посочи, че за реконструкцията и пълното саниране на всички 770 000 панелни апартаменти в страната са необходими около 3,5 млрд. лева, от които 1,5 млрд. лева ще се отпуснат чрез еврофондове в програмния период 2014 – 2020 година.

Ръководството на "Атака" настоява президентът Росен Плевнелиев да наложи вето върху промените в Изборния кодекс, ако управляващата партия продължава да не се съобразява с мнението на другите политически партии.

Държавният глава увери, че, ако има слабости в кодекса, ще реагира на тях с конкретни предложения.

"Лично ще следя изготвянето на Изборния кодекс", заяви Плевнелиев.

Президентът посочи, че по отношение на икономическата политика партия "Атака” е изложила мнението си, че у нас се води колониална политика, която създава сериозен дисбаланс.

Ръководството на "Атака” предоставило мерки за повишаване на доходите, като те предлагат доходите да се приравнят към средно европейската заплата, тоест минималната работна заплата да е 1000 лева, отбеляза Плевнелиев и определи това искане като предпоставка за стремеж и ръст.

Водещи

Най-четени