Незаконно обменят валута в магазин за цигари във В. Търново 14.03 | 16:30

Магазин в центъра продавал без лиценз евра срещу 1,80 лв.

От Станислава Добрева

Незаконна обмяна на валута се е извършвала в магазин за алкохол и цигари в центъра на Велико Търново. Гражданите обменяли парите си на доста по-ниския от определения от БНБ курс 1,95 лв. за едно евро – за 1,80 лв.

Дейността, разбира се, е несъобразена със закона, защото този тип услуга може да бъде извършвана единствено в банки и обменни бюра. Случаят бе разкрит от "Господари на ефира".

П отърсихме за коментар кореспондента на предаването за старата столица - Димитър Върбанов, който се съгласи да даде интервю за сайта за регионални новини преди излъчването на телевизионното шоу.

- Разкажете ни предисторията на случая. За кой магазин става въпрос, каква е незаконната дейност, която са извършвали служителите в него?

Получихме сигнал, че в Денонощен магазин на улица "Христо Ботев" 10 в центъра на Велико Търново се извършва търговия с валута. Съответно вниманието ни бе привлечено и направихме проверка по случая. В продължение на четири месеца се извършваше едно задълбочено разследване, в резултат на което имаме събран много видеоматериал, който ще можете да видите в шоуто.

- По какъв начин следяхте какво се случва? В какво се изразяваше намесата ви?

Не мога да Ви разкрия техниките, които сме използвали. Имаме събран видеоматериал, който доказва извършването на такъв тип валутна търговия. След като бяхме събрали достатъчно доказателства, информирахме Областна дирекция "Полиция" и Национална агенция по приходите. Сформирана беше група, определена беше дата, при пълна тайна отидохме на проверка в магазина и констатирахме извършването на нелегалната дейност.

Оттук нататък всички материали, които имаме, след излъчването на "Господари на ефира" ще бъдат предоставени на съответните органи за предизвикване на разследване по случая и за образуване на обвинение към лицата, извършвали несъобразената със закона търговия.

- Когато решихте да предприемете разобличаването на престъплението, бяхте ли напълно убедени в правотата си, съответно и във вината на служителите?

Имаме повече от 10 видеозаписа, които доказват извършването на незаконната обмяна.

- Какво се случи по време на т. нар. "акция"?

Отидохме в съответния магазин заедно с представители на икономическа полиция и данъчните. Инспекторите засякоха клиента в момента на обмяната на валута, бяха направени съответните проверки, резултатите от които доказаха, че такава дейност е извършена. Това стана пред очите на данъчните, пред очите на полицаите, съответно и пред нашите камери.

- Служителите и собственикът признаха ли, че са извършвали горепосочената незаконна обмяна на валута?

Като всички хора, извършващи подозрителна дейност, те ни излъгаха. Заявиха, че такова нещо не се случва. Но това е напълно нормално и характерно за стила на нашето шоу. Ние това търсим. След което с материала, който сме събрали предварително, оборваме твърденията на продавача и собственика.

- Какво предстои?

Предстоят няколко интересни репортажа, които се надяваме впоследствие да продължим с резултати от образуваното полицейско производство, може би и разкази на други хора, които също знаят за тази валутна търговия, както и за други подобни случаи.

- Какво предвижда законът като наказание за извършителите?

На този въпрос най-добре могат да отговорят органите на реда. Но това, което ние разбрахме, е че глобата за извършване на валутна търговия е от 1 000 до 3 000 лв. за физическо лице и от 5 000 до 15 000 лв. за юридическо лице. Въпросът е институциите да докажат дали физическото лице - продавачът на магазина, по собствена инициатива, без знанието на собственика, е извършвал обмяната, или това е станало от името на юридическото лице, т.е. от името на собственика на търговския обект.

Цялата история ще бъде представена в шоуто "Господари на ефира". Първата част от поредицата репортажи започва още тази вечер.

Водещи

Най-четени