Незаконно уловен калкан заловиха край Свети Никола 21.05 | 14:58

Проверки е имало още в Габрово, и в Кърджали

От Ивайло Ачев

През почивните дни инспектори на ИАРА Добрич са хванали лице, транспортиращо незаконно калкан, съобщават от Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА).

В село Свети Никола инспектори от сектор "Рибарство и контрол" на ИАРА Добрич, съвместно с представители на Гранична Полиция - Балчик, са извършили проверка на автомобил с регистрационен номер ТХ 4684ТХ, управляван от лицето Г. И. Г. от Каварна.

При проверката се установява, че лицето пренася 5 бр. пресен калкан с общо тегло 12,7 кг. На лицето е съставен акт за превоз на калкан в период на забрана, за липса на декларация за произход на рибата и документ за първа продажба, както и за превоз на риба в неспециализирано транспортно средство.

Калканът е конфискуван и предаден като дарение на Социален патронаж - град Каварна.

Проверка е била извършена и на язовир "Александър Стамболийски”. В местността "Пилчарниците", инспектори са забелязали две лица, извършващи бракониерски риболов с хрилни мрежи. Бракониерите са хванати, като от тях са иззети 2 бр. хрилни мрежи с обща дължина 100 метра и надуваема лодка с гребла.

На нарушителите с инициали И.М.А на 43 г. и С.Р.Е на 27 г., и двамата от Габрово, са съставени 2 акта за риболов по време на забрана и за извършване на стопански риболов. Уловената от бракониерите риба е върната във водите на язовира в същата местност.

През почивните дни инспектори от сектор "Рибарство и контрол” на ИАРА Кърджали са извършили проверка на язовир "Студен кладенец". Открити и извадени от водоема са 3 бр. бракониерски хрилни мрежи с обща дължина 700 метра. Уловената в тях риба /7 бр. сом и 3 бр. шаран/ е върната обратно във водата. Мрежите са иззети и е съставен констативен протокол срещу неизвестен извършител.

Водещи

Най-четени