Нейнски: Никой не знае дали ще има правителство 18.05 | 11:04

Според нея няма основания за касиране на изборите

От Филипа Тодева

Съставянето на правителство е история с неизвестен край. Това заяви пред bTV Надежда Нейнски от "Единство".

Според Нейнски никой не знае дали ще се стигне до съставяне на кабинет и колко голям трябва да бъде компромисът за това.

Тя определи като най-важно това какво мнозинство ще състави бъдещият кабинет, като постави въпроса кой ще носи отговорността.

Нейнски е на мнение, че това мнозинство трябва да бъде много ясно, като изказа мнение, че при ГЕРБ не е било така, защото кабинетът "Борисов" се ползвал с подкрепата и на политици извън кръга на партията.

Надежда Нейнски постави въпроса пресечната точка на "Атака" с БСП и ДПС. Тя отбеляза, че националистическата партия не иска България да бъде член на ЕС и иска да изгони чуждестранните инвеститори, от друга страна обаче, подчерта, че лидерът на БСП е председател на ПЕС.

"Няма как националисти и проевропейци да бъдат в едно правителство. Това ще бъде очевидна сделка, а хората наказват такива сделки", смята евродепутатът.

Надежда Нейнски заяви, че няма нищо необичайно около фигурата на Пламен Орешарски и номинацията му за премиер. Тя е на мнение, че е важно мнозинството, а не личността на министър-председателя.

Тя напомни, че СДС се раздели с него заради неофициална среща с Васил Божков.

"Той направи неща, които аз не намирам за приемливи и за политически почетени. Затова се разделихме, но очевидно за други хора това не е проблем", каза тя.

Нейнски все пак отбеляза, че Орешарски е добър експерт като финансит, въпреки че го критикува като финансист.

Десният политик добави, че откритите бюлетини в Костинброд са оставили лошо чувство. А именно – че има други като тях, които не са били намерени.

Нейнски счита, че няма основание за касиране на резултатите от изборите. Тя се опасява, че ако има нови предсрочни парламентарни избори, ще има граждани, които ще се откажат от гласуване, а други ще гласуват повече протестно.

Найдежда Нейнски коментира и разривът на Десницата.

"Десницата няма как да се погребе. Може би сегашното й представителство беше отречено от хората", каза тя.

По думите й "Единство" и ДСБ не са участвали заедно на изборите, защото са имали различно виждане за това как трябва да се явят.

"Аз смятам, че хората няма да толерират повече коалиции на спасението", коментира тя, като добави, че в дясното политическо пространство не бива да има нови формации, а консолидация.

Запитана, дали Иван Костов трябва да остане лидер на ДСБ, тя каза: "Смятам, че опитът и потенциалът му са полезни за българската политика".

Водещи

Най-четени