Нейнски се опасява от ескалация на напрежението в Сирия и бежанска вълна у нас 25.11 | 11:09

Посланикът ни в Анкара очаква и икономически последици за страната след свалянето на руския изтребител от Турция

От iNews.bg

Рискът за България след свалянето на руски боен самолет от турската отбрана произтича от възможностите за ескалация на конфликта и нова бежанска вълна у нас, което по същество ще има и икономически последици. Това заяви пред Нова телевизия посланикът ни в Турция Надежда Нейнски.

Турската бойна авиация свали на 24 ноември на границата със Сирия руски боен самолет, който е нарушил турското въздушно пространство. Според Кремъл обаче самолетът Су-24 със сигурност се е намирал над територията на Сирия. Инцидентът е първи случай на сваляне на руски или съветски самолет от страна-членка на НАТО от 1950-та г. насам.

Според Нейнски трябва да се търси диалог и дипломатическо решение за случая със сваления самолет.

"Определено военният конфликт не е решение. Въпреки че предстоеше посещение на Лавров в Анкара, което бе отменено след инцидента вчера, предстоят още две събития в края на седмицата - има заседание в Брюксел на лидерите от ЕС и на Турция, на което ще присъства турският премиер Ахмед Давутоглу. На 15 декември президентът Реджеп Ердоган трябваше да посети Москва, за да води разговори по всички въпроси за Сирия и енергийните проекти. Предстои да видим дали това посещение ще се състои и какво ще се случи в този период от около 20 дни", коментира нашият посланик в Анкара.

Според Надежда Нейнски "е очевидно, че трябва да има сближаване на позициите, както и да се изясни какво точно се е случило". По думите й разликата в позициите и напрежението, което цари, е станало индиректна причина за този инцидент.

 

 

Водещи

Най-четени