Некачествен дизел плъзна в столични бензиностанции 02.01 | 10:07

Горивото замръзва при минус 13 градуса, а не при минус 20, какъвто е стандартът

От Цанка Донкова

Дизеловото гориво от столични бензиностанции е замръзнало при температура от минус 13 градуса, а не при минус 20, какъвто е приетият стандарт. Това показват резултатите от проведен експеримент на Нова телевизия.

За целта на опита са е използван обикновен дизел, без добавки от шест от водещи вериги и един по-малък обект. Бутилките с дизела са били поставени във фризер за около час. За това време температурата не успяла да достигне минус 20 градуса по Целзий, но негативните промени са били факт дори при измерените минус 13 градуса.

В първата бутилка било установено, че кристализацията е започнала. Във втората и третата нафтата се оказа още по-кристализирала. Констатацията се повторила и при останалите образци, въпреки че горивото е било в течна фаза. В една от бутилките дори плуваха ледени кристалчета.

Промяната на цвета и кристализацията са се появили заради парафини и неустановени примеси в нафтата, обясни инж. Радослав Киров, управител на сервиз.

"Такива промени в него при ниски температури увреждат горивните филтри. Обикновено вместо да пожълтяват, те почерняват в резултат на наличието на твърди примеси", допълва той.

Петър Костадинов от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор посочи, че наличието на вода в нафтовото гориво не е приемливо, но отбеляза, че подобни случаи са намалели в последните години.

Водещи

Най-четени