Немският посланик познавал Иво Прокопиев. Знаел кой какво прави 26.11 | 14:00

Матиас Хьопфнер следил изявите му в пресата

От Елица Елефтерова

Медийната свобода и медиите у нас бяха тема на коментар от посланика на Германия у нас Матиас Хьопфнер на конференцията "Свобода и многообразие на медиите. Къде е България?", която се проведе в София.

Последва интервю пред "Дойче веле", където германският посланик посъветва българската държава да приеме закони, които да гарантират свободата на печата и равните стартови условия за всички медии и в същото време възпират злоупотребите.

Провокирани от тези му изказвания, в началото на октомври тази година iNews потърси германския посланик в София Матиас Хьопфнер за интервю, в което да отговори на всички въпроси, които вълнуват българската общественост.

Поради изключително натоварената му програма от посолството на Германия заявиха, че Матиас Хьопфнер няма възможност да отговори на зададените ни въпроси.

Днес, по време на връчването на Наградата на представителството на Бавария в България за 2013 г., на което присъства и посланикът на Р Германия н. пр., Матиас Хьопфнер отговори на въпросите ни.

Г-н посланик Вие лично познавате ли и имали ли сте срещи с г-н Цветан Василев и г-н Иво Прокопиев – две от нашумелите напоследък имена в българските медии?

Матиас Хьопфнер: С голям интерес четох двете интервюта, които двамата господа дадоха за DW.

И с това се изчерпва познанството Ви с тях?

Матиас Хьопфнер: Не, аз съм от 4 г. в държавата и познавам почти всички. Знам кой какво прави.

Ваше превъзходителство, Вие казахте: "Собствеността в медийните компании е в ръцете на няколко души, често пъти тя е непрозрачна, затова в България има само привидно разнообразие на медиите”.

Моля, уточнете дали имахте само предвид г-н Иво Прокопиев като собственик на най-голямата и влиятелна икономическа медийна група—"Капитал" (според оценката на Фондация "Америка за България") или имате предвид и други лица? Бихте ли посочили поименно кои са те?

Матиас Хьопфнер: Има много концентрации в медийния ландшафт в България. Много често на мен ми се напомня, че има и други концентрации, като например ВАЦ групата (Вест дойче алгемайне цайтунг).

Това, което обаче мен ме интересува и което споменах на една конференция, която организирахме в посолството заедно с моя австрийски колега, беше, че в България трябва де факто концентрацията да се регулира по някакъв начин.

В България има задължение медиите да се регистрират. В крайна сметка винаги става въпрос за това кой фактически държи икономическия контрол върху медиите, в картелното право. И в други държави има институции, които точно това регулират и в петък точно това ще дискутираме. Поканихме представители на най-често срещаните български медии.

Споменахте за регулация - как точно виждате изпълнението на тази регулация?

Матиас Хьопфнер: Това винаги е една игра между държавната регулация на рамката и регулацията на съдържанието, което идва от самите медии.

Подкрепяйки Вашето виждане за отличаване на платените публикации в медиите, как според Вас може да се реализира това на практика?

Матиас Хьопфнер: Това е една точка, която всъщност в Германия е ясно забранена. Тези публикации са реклама, които не са обявени като такава. Това е много просто. Ако за такива публикации се плаща, трябва отгоре да пише просто "Реклама”. За да не се обърква читателят, за да не си мисли, че тази статия е написана от един независим журналист, а в същност зад този текст стои една фирма, която плаща.

Г-н посланик, защо сега говорите за медийната свобода и връзката й с олигархични кръгове в България, а не по време на правителството на Бойко Борисов, когато всеки ден, от всички телевизии и вестници ни говореха само управляващите?

Матиас Хьопфнер: Грешно сте информирана. Тази тема много интензивно и обществено наведох на нея и по времето на неговото правителство. И защо изобщо говоря за тази тема – тази тема е важна за развитието на една държава, за социополитическите отношения в една държава.

Може да се каже, че днес живеем в една медийна демокрация. Ако няма демократични медии, демокрацията няма да функционира и живеем в един свят, в който и медиите и демокрацията са от най-голямо значение.

Водещи

Най-четени