Неприятна миризма на пропан-бутан притеснява бургазлии 23.11 | 13:02

Завишението на нормите за фини прахови частици е до 2,5 пъти - обгазяване няма

От Кремена Бедерева

Неприятни миризми на пропан-бутан във въздуха тормозят бургазлии заради неблагоприятните метеорологични условия.

От четири дни Бургас е затиснат от плътна мъгла, в съчетание с високата влажност между 95-99% на въздуха и почти пълно безветрие, замърсителите няма как да се разсейват. Влияние оказва и битовото отопление, тъй като времето е достатъчно хладно и се налага включване на печки на дърва и въглища. Всичко това води до тези неприятни миризми на пропан-бутан, които са доста интензивни още от вчера.

Това обясни директорът на дирекция "Опазване на околната среда" в община Бургас Маринета Николова, цитирана от агенция "Фокус".

Данните от автоматичните станции показват, че няма превишение на допустимите норми на контролираните замърсители. Завишението на нормите за фини прахови частици е до 2,5 пъти.

Автоматичната станция в Долно Езерово засече високи нива на фини прахови частици вчера - 22 ноември, но неприятните миризми са единствено и само поради неблагоприятните метеорологични условия. Обгазяване няма, каза Николова.

Утре - 24 ноември, се очаква мъглата да се вдигне и тези миризми да се разсеят. Все пак хората, които са с дихателни проблеми, е добре да си стоят у дома, защото наличието на мъгла и висока влажност на въздуха не влияе добре на състоянието им.

Николова още веднъж подчерта, че опасност за гражданите няма и не става дума за обгазяване.

Водещи

Най-четени