Ние може и да замръзнем, но депутатските заплати - не 10.03 | 10:25

“Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите“, смята шефът на парламента Михаил Миков

От iNews.bg

Зимата се върна с пълна сила, но няма да има замразяване на депутатските заплати. Парите на народните представители тази година ще се индексират и до сериозно.

"Когато в цялата страна има ръст на заплатите, е ненормално да се замразяват тези на депутатите. Другото е обикновено сиромахомилство и евтин популизъм”, заяви шефът на парламента Михаил Миков, цитиран от в. "24 часа". 

За януари депутатите взеха по 354 лв. отгоре. Към тази сума се прибавят и добавките за стаж, участие в комисии и шефски постове в НС и общото възнаграждение на някои надхвърли 3000 лв. За февруари пък парите им са с 561 лв. отгоре, тъй като вече са излезли нови данни на НСИ за четвъртото тримесечие на 2013 г.

Сумата ще бъде актуализирана още веднъж за мартенската заплата, защото през април ще има нови данни за средната работна заплата в страната.

От 2010 г. депутатите си замразяваха заплатите на нивото от декември 2009 г. - 2196 лв., като солидарност с народа по време на криза. Тази година решение не бе взето от парламента, въпреки че ГЕРБ внесе предложение за това.

Все пак Миков подчерта, че ако има намаление на средните доходи в страната, депутатите трябва да бъдат солидарни с гражданите.

Парламентарният шеф отсече, че няма да се купуват скъпи коли Mercedes или BMW за нуждите на народните представители. Предвидено е да се купят 30 нови автомобила за сума от 1,2 млн. лв. Миков обаче обясни, че ще се купуват "по-обикновени автомобили".

Стана ясно още, че ще бъде вложен сериозен финансов ресурс в реновирането на почивната база във Велинград. 80% от посетителите там за външни лица, откъдето идва и най-сериозното перо в приходите на парламента.

Водещи

Най-четени