Нов закон за образованието. Предвиждат бонуси за училищата отличници 21.11 | 12:30

Променят учебните програми – били остарели

От Филипа Тодева

Парламентарната група на ГЕРБ внесе нов закон за училищното и предучилищното образование, обяви депутатът Милена Дамянова.

Нормативният акт предвижда нова оптимизация за финансиране на просветната система.

"Училищата вече ще получават допълнителни пари в зависимост от външната оценка на качеството, която те получават при инспектирането. Училищата с добри резултати ще получават средства, които ще могат да изразходват за каквото преценят. Тези, които не са с добри резултати, също ще получават средства, но ще се изразходват целево – за преодоляване на дефицитите, които са констатирани при съответната проверка", обясни Дамянова.

Тя е на мнение, че в момента учителят е поставен в рамка, защото няма свободата да избира учебните програми, да разпределя учебния план или да избира учебниците.

"За да задържим учителите в системата и за да привлечем младите хора към професията, ние наистина трябва да им дадем възможност да работят, но и да се развиват кариерно", поясни Дамянова. От ГЕРБ са на мнение, че учениците не трябва да се делят в зависимост от това дали учат в частни, или в държавни училища.

"Нека да имаме предвид, че това, което изключително много тежи на системата, са остарелите и претоварени учебни програми. За да се променят, трябва да се промени законът", добави депутатът.

Водещи

Най-четени