Нов президент на първи тур няма да имаме 14.10 | 11:18

Балотажът е 100% сигурен, Цачева ще се бори с Радев до последно, сочи социологическо проучване

От iNews.bg

България няма да си избере нов президент на първия тур на изборите на 6 ноември. И това е почти 100% сигурно. Нито един от кандидатите на практика няма шанс да събере над 50% от гласовете, сочи проучване на социалогическата агенция "Галъп интернешънъл Болкан" , проведено между 4 и 12 октомври т.г. сред 998 души, имащи право на глас. От агенцията обаче предупреждават, че данните не са и не могат да бъдат прогноза за президентските избори. Те показват само моментните нагласи, както са декларирани от респондентите. Вотът ще зависи от много неизвестни, включително спорната формулировка, че изборите са задължителни, въздействието на референдума, опцията "не подкрепям никого" и т.н.

Въпреки това те показват, че никой от кандидатите няма шанс да спечели още на първия тур. Дори и двамата открояващи се като основни – Цецка Цачева и ген. Румен Радев. Нито един от тях, според проучването, засега не събира подкрепата дори и на 20% от имащите право на глас в България.

Кандидатът на ГЕРБ обаче е по-близо до този резултат. Сред запитаните 19.2% обявяват, че ще гласуват за Цачева. Радев се нарежда на второ място с 15.1% подкрепа. Това са и най-вероятните участници на балотажа, тъй като декларираните гласове за третия поред кандидат – Красимир Каракачанов, са 7.2 на сто. От агенцията обаче предупреждават, че и тук резултатът от 6 ноември е трудно предвидим, тъй като не е ясно до какво ще доведе обединението около името му на ВМРО, НФСБ и "Атака".

Ясно е обаче, че ако някой ще се намеси в битката между Цецка Цачева и Румен Радев, това ще е Каракачанов. Според анкетата Трайчо Трайков и Ивайло Калфин ще бъдат подкрепени от около 5% от електората. Изненадата обаче е Веселин Марешки, който вероятно ще получи близък до техния брой бюлетини. Според експертите на "Галъп" обаче изненади по отношение на него може да има и на 6 ноември и то в двете посоки. Агенцията отбелязва още, че предстои също да се установи дали и доколко появата на кандидатурата на Цачева за "Дондуков" 2 мобилизира допълнително привърженици на Радев или Трайков. Сред останалите кандидати засега не се открояват чувствителни дялове.

Разбъркване и промяна на установените от анкетата резултати може да причини и електоратът на ДПС. И то още на първия тур. Партията все още не е обявила дали ще подкрепи някоя от кандидат-президентските двойки и това в даден момент може да има решаващо значение. Гласовете, които ДПС би следвало да може да мобилизира, са около 6% от всички имащи право на глас.

Около една пета са пълнолетните българи към момента, които нямат решение дали и как ще участват на изборите за президент. Сред тях са и основната част от привържениците на ДПС. Около една десета от българите пък изрично заявяват, че няма да гласуват. Но величината на реално негласувалите в крайна сметка, закономерно, ще бъде по-висока.

Хипотетичен втори тур между Цецка Цачева и Румен Радев е с непредсказуем. И е трудно да се предвиди победител към настоящия момент, тъй като разликата между двамата е минимална. Въпреки това обаче към момента на евентуален балотаж кандидатът на БСП дори леко води на този на ГЕРБ. Радев се ползва с декларативната подкрепа на 29.6%, а Цачева – на 26.4%. Данните отразяват хипотетична ситуация, затова могат да служат само като ориентир. Трудно предвидимо е на този етап как ще агитират партиите за втория тур, коя от кандидатите, които са отпаднали от борбата на първи тур кого би подкрепила, какво ще направи ДПС и т.н. Разбира се, подчертават от "Галъп", не е редно към настоящия момент да се предпоставя кой ще излезе на балотаж, тъй като в социологическото изследване е даден най-възможният сценарий към днешния ден. Което на по-късен етап може да се промени.

Водещи

Най-четени