Нова европейска схема дава допълнителна финансова подкрепа за България 12.05 | 15:52

Младежката безработица и интеграцията на бежанците обсъдиха Орешарски и Ласло Андор

От iNews.bg

Младежката и структурната безработица и интеграцията на бежанците бяха сред обсъдените днес въпроси на срещата на премиера Пламен Орешарски с еврокомисаря, отговарящ за заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор. Това съобщи самият Орешарски след края на срещата.

Той запозна госта си с плановете за българската пенсионна реформа. Премиерът запозна Ласло Андор и с интензивните обсъждания, които текат със социалните партньори, "за да има ясна визия тази есен".

Сред обсъдените между двамата въпроси бяха също интеграцията на бежанците и интеграцията на част от ромското малцинство.

Премиерът Орешарски благодари за позитивната позиция на Ласло Андор по отношение на кампаниите, предприети в някои европейски страни при отварянето на трудовите пазари в началото на годината.

Еврокомисарят отбеляза, че европейската икономика излиза от дълга рецесия, но остават тревожни въпросите за структурната и за младежката безработица.

"Предложихме общоевропейска схема, която се казва "Младежка гаранция". Реализацията на тази програма е много важна за България, защото дава допълнителна финансова подкрепа от ЕС, води до важни реформи по отношение на заетостта и професионалната квалификация", подчерта еврокомисарят.

Той заяви, че е време за действия от страна на ЕС.

"Ние трябва да се справим с безработицата в много по-широк мащаб и да сме сигурни, че фискалната и паричната политика в ЕС ще бъде в съответствие с това стабилно възстановяване на икономиката. Трябва да продължим с по-добър дневен ред за икономически просперитет и социално включване", заяви Ласло Андор.

Водещи

Най-четени