Нова опасност! Бруцелоза по животните в Кюстендилско 29.07 | 15:15

Десетки жвотни от град Рила са заразени с болестта

От iNews.bg

Огнище на болестта бруцелоза сред дребните преживни животни е открито и потвърдено на територията на община Рила. Болестта е открита при 15 изследвани животни.

"Нямаме точна представа за това, по какъв начин е проникнало заболяването. Най-често това става при внасяне на животни от други региони или други страни. В Гърция и Македония това заболяване съществува от няколко години. Не е изключено да са внесени незаконно животни от тези страни, които да са използвани за разплод или за отглеждане на територията на Рила, които да са станали причина за това заболяване”, обясни д-р Емил Гъгнев, началник на отдел "Здравеопазване на животните” към Областна дирекция по безопасност на храните в Кюстендил.

Забранено е консумирането на мляко и млечни продукти, както и продукти от животински произход, забранено е движението на животни от и към град Рила. Предстои налагането на още по-строги мерки, информират здравните служби в областта.

Продължава проучването за изясняване на източника на заразата. Предстои положително реагиралите животни да бъдат умъртвени и предадени на екарисаж.

През 60 дни ще се извършват нови изследвания, което ще продължи до установяване на два последователни отрицателни резултата.

Към момента не се налага затварянето на млекопреработвателни предприятия, защото термичната обработка на млякото гарантира обезвреждането на млякото.

Водещи

Най-четени