Нови буферни паркинги в София 03.02 | 09:51

В Люлин ще бъде един от временните халета

От iNews.bg

10 входно изходни булеварда на София, по които има изградени бързи линии на градския транспорт, ще се сдобият с временни спирки за шофьорите. Така те ще могат да ползват транспорта, когато въздухът в София е замаръсен с финните прахови частици във въздуха.

И без да има замърсяване на въздуха в София, шофьори масово спират колите си на ключови булеварди близо до спирки на метрото и на градския транспорт, където не е разрешено паркирането.

В Люлин ще бъде един от временните паркинги, които от Столична община ще предложат на шофьорите, за да могат да ползват метрото. Но както сами можете да се уверите, дори и в момента тук има паркирани коли, макар че това не е позволено.

Създаването на такива буферни паркинги е част от цялостния механизъм за реакция при завишени или прогнозиране на завишени нива на фините прахови частици. Какъвто беше случаят на 28 януари, когато софиянци пътуваха през целия ден по всички линии на градския транспорт със "зелен билет". Как и кога влизат в сила такива мерки, обяснява столичният заместник-кмет Евгени Крусев.Евгени Крусев, заместник-кмет по транспорта на София: На две станции над 200 микрограма в рамките на два дни или на четири станции в рамките на един ден.

Другите булеварди, които ще се сдобият с временни паркинги в близост до спирки на градския транспорт и метрото, ще са на входовете и изходите на София, както и на ключови булеварди в столицата.Евгени Крусев, зам.-кмет по транспорта на София: Основните булеварди, които сме определили са "Александър Малинов" в Младост, Ботевградско шосе, Владимир Вазов, Рожен, Царица Йоана, Панчо Владигеров, това са основните булеварди.

Проблемът обаче остава, защото и без да е позволено, шофьорите продължават да паркират близо до спирките на градския транспорт.

Водещи

Най-четени