Нови данни показват остър недостиг на учители в България 03.04 | 21:00

Градовете с най-голяма липса са Пловдив, София, Плевен, Кюстендил, Стара Загора

От Мая Александрова

Нови данни на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" показват, че има остър недостиг на учители в страната. Най-голяма е необходимостта от квалифицирани преподаватели по чужди езици и информационни технологии, предава bTV.

Коментарът на синдикатите на тези данни е, че проблемът с липсата на учители, особено по чужди езици и информационни технологии е толкова голям, че дори да се удвои държавната поръчка към университетите с тези специалности, въпросът няма да бъде решен.

В Пловдив, София, Плевен, Кюстендил, Стара Загора недостигът на учители е най-голям.

В столицата например най-крещяща е нуждата от преподаватели по английски език, информационни технологии, български език и начални учители. В Плевен са нужни математици, учители по физика, химия и биолози.

Малките училища изпитват нужда от хибридни специалности от типа "география-история", "математика-информатика", "български-история". По този начин те балансират нисък бюджет с качество на преподаването.

Реално обаче проблемът е повсеместен. До 2018 г. професията "учител” ще бъде една от най-търсените, призна и социалният министър Хасан Адемов.

Водещи

Най-четени