Нови изненадващи проверки на автобуси на границата 11.05 | 13:03

Инспекторите хванали и 57 сирийци, натъпкани в товарен микробус и ван

От Кристиан Костурков

Нова изненадваща масирана проверка на автобуси, влизащи на територията на България, проведе Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" (ИААА) вчера. След като подобна акция се състоя в края на април на ГКПП "Капитан Андреево", сега обект на проверките бяха преминаващите границата ни със Сърбия автобуси.

По време на 5-часовата инспекция са били проверени 14 автобуса. При 11 от тях са били установени нарушения, някои от които сериозни. В резултат на това инспекторите на ИААА са съставили актове на обща стойност 30 хил. лв.

В най-масовия случай не са били спазвани изискванията за времето на управление и почивка на водачите. Установени са доста нарушения и при тахографските листа на автобусите. Един от проверените шофьори е бил без книжка.

Още две фрапантни нарушения на правилата за превоз на пътници са установили инспекторите. По време на акцията са били заловени товарен микробус, който е превозвал 43-ма сирийски граждани, а също и 7-местен ван с други 14 сирийци. Пред проверяващите хората се декларирали, че са били платили за превоза. Микробусът и ванът са спрени от движение за 6 месеца, а на двамата шофьори са съставени актове за по 1500 лв.

Масираните проверки в районите на граничните пунктове се извършват по разпореждане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Основната цел на проверките е да се сведе до минимум нерегламентираният превоз на пътници, както и да се повиши контролът над автобусите и камионите, преминаващи през българските гранични пунктове. От началото на тази година са установени близо 50 нерегламентирани превоза.

Най-четени