Нови огнища на бруцелоза 26.11 | 18:09

Десетки животни в Плевенско и Благоевградско са заразени

От iNews.bg

Две нови огнища на бруцелоза са констатирани в населени места в областите Благоевград и Плевен. Това обявиха от пресцентъра на БАБХ.

Огнищата са в благоевградското село Кочан и в град Кнежа, Област Плевен. В Кочан 22 дребни преживни животни са дали положителен резултат за болестта. В Кнежа 6 говеда са реагирали положително за заразата.

Наложена е забрана за придвижване на животните от и към населените места. Всички животни с положителни проби ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат унищожени в екарисаж. Обследването на епизоотичната обстановка продължава.

Бруцелозата е зооноза (предава се от животни на хора). Хората могат да се заразят чрез контакт с болно животно и при консумация на сурово мляко или не добре термично обработено месо. Най-честата симптоматиката при заболелите животни е повишена температура, аборти, подути стави и други. Заразата става с директен контакт между здрави и болни животни.

Замърсени с причинителя фуражи, оборудване, водопои, превозни средства и постеля също могат да бъдат източник на заразата. 

Водещи

Най-четени