Нови структурни промени във ВМА догодина 02.12 | 14:14

Мерките са част от плана за погасяване на дълговете на лечебното заведение

От Ивелина Георгиева

Най-вероятно ще има и други структурни промени, които ще започнат в началото на 2014 г. Това съобщи заместник-министърът на отбраната Иван Иванов в отговор на въпрос на iNews. Предстои шефът на болницата ген. Стоян Тонев да бъде сменен, тъй като навършва 60 г. и излиза в пенсия.

Зам.-министърът обясни, че промените ще бъдат плод на задълбочен анализ и действия, които ще се предприемат в началото на следващата година.

Мерките са част от плана на военното министерство за погасяване на задълженията на лечебното заведение. "ВМА има сериозни задължения, за които ние правим всичко възможно да бъдат намалени", посочи Иванов. По думите му до голяма степен тези задължения са обективни, тъй като болницата, от една страна, е предназначена да обслужва контингента на българската армия и Министерството на отбраната, но само 18% от работата ѝ е по това предназначение.

"В по-голямата си част болницата обслужва граждани и съгласно закона за здравеопазването няма право да откаже тази си функция и оттам са тези големи задължения", посочи зам.-министърът на отбраната. Иванов бе категоричен, че болницата не е пред фалит и ще продължи да работи.

Мерките за погасяване на задълженията във ВМА са свързани с някои организационно-структурни промени и чисто икономически за излизане от ситуацията, обясни той.

На въпрос дали ген. Стоян Тонев е част от тези мерки, Иванов отговори, че той се уволнява съгласно Закона за отбраната и въоръжените сили, защото утре (3.12.) навършва 60 години и това е лимитът, до който Тонев може да служи като офицер.

От утре ръководството на ВМА поема доц. Крум Кацаров.

По думите на председателя на Българския лекарски съюз Цветан Райчинов Военномедицинската академия е най-престижното медицинско заведение в България.

По време на церемонията за 122-годишнината от създаването на лечебното заведение той връчи на ген. Стоян Тонев златен почетен знак 1-ва степен на БЛС за заслугите му по време на работата му в здравното заведение. За първите девет месеца на годината амбулаторният поток от прегледи в столичната военна болница се е увеличил с 2%, отчете заместник-министърът.

За периода са извършени близо 180 000 прегледи и са приети за стационарно лечение над 40 000 пациенти. Всеки трети пациент е приет за лечение по спешност, а с 18% се е увеличил броят на транспортираните от други болници.

Над 200 военни медици участват в мисии зад граница – в Афганистан, Мали, Кувейт, Италия, Босна и Херцеговина.

Водещи

Най-четени