Новият еврокомисар се отлага, оставят го на служебния кабинет 02.12 | 14:37

Борисов умолява Радев да сформира заедно с Плевнелиев временно правителство

От iNews.bg

Служебният кабинет ще излъчи еврокомисар, ГЕРБ няма да предложи никой за поста. Tова обяви пред журналисти лидерът на ГЕРБ и премиер в оставка Бойко Борисов, цитиран от Фокус.

"Умолявам г-н Румен Радев при наличния бюджет, да седнат с президента Росен Плевнелиев, да излъчат едно служебно правителство, което да направи прехода, да се определи дата за избори, да се успокои държавата. Има бюджет - всички сфери са получили повече пари, така че няма да се усети, че сме си отишли", призова Борисов.

"Ако г-н Радев бъде така добър да си поеме отговорността със сегашния президент, на който от мандата му остава месец и половина, да направи правителство. Тогава този служебен кабинет ще излъчи еврокомисар. ГЕРБ няма да предложи никой за поста", каза още той.

Коментарът на министър-председателя бе по повод предупреждението на Ивайло Калфин от АБВ България да побърза с номинацията, за да не изтърве важните ресори в Еврокомисията.

"Ако искаме да имаме влиятелен ресор, трябва да се бърза. Ако искаме да си правим партийни сметки и някой да бяга от отговорност сега, можем да отложим българската номинация за еврокомисар за догодина", твърди бившият външен и социален министър, който бе и евродепутат и името му се спряга като възможност да стане и еврокомисар.

Калфин предупреди за последиците от закъсняла българска номинация като отбеляза, че бързината да предложим кандидат за комисар се обуславя от единствено от възможността страната ни да има добър ресор в ЕК.

"Германският ресор, който е достатъчно значим, предстои да бъде преразпределен и можем да изпуснем и него. Германският комисар вероятно ще поеме бюджета. Ако не предложим в близките дни кандидат за неговия цифров ресор, той няма да остане без комисар и най-вероятно ще бъде разпределен към някой друг. Един път разпределен, никой не трябва да си прави илюзии, че ще ни го върнат обратно, че някой ще го пази малко и ще ни го върне обратно", смята партийният заместник на Георги Първанов в АБВ и два пъти неуспял кандидат за президент.

Избор на нов български еврокомисар се налага заради оставката на Кристалина Георгиева като зам.-председател на ЕК с ресор бюджет и човешки ресурси. Тя напуска високия пост в Брюксел, за да заеме втората по ранг позиция в Световната банка.

Водещи

Най-четени