Новият ни контингент заминава за Афганистан 16.01 | 10:08

158 войници тръгват на мисията, повечето са от алпийския полк в Смолян

От iNews.bg

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва днес на тържествена церемония по изпращането на 35-ия контингент на Въоръжените сили за участие в мисията на НАТО "Решителна подкрепа" в Афганистан. Военният ритуал ще се проведе от 11.30 часа на площад "Свобода" в град Смолян. Непосредствената подготовка, изпити и сертификация са проведени в 101-ви алпийски полк в родопския град, откъдето е и основната част от 35-ия контингент на Въоръжените сили.

Контингентът е в състав от 158 военнослужещи. Той включва национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. Национален командир на контингента е полковник Георги Маргитин, командир на ротата за охрана е майор Стефан Димов, а помощник-национален командир – полковник Камен Иванов.

На ритуала по изпращането ще присъстват още заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов, командващият на Съвместното командване на силите генерал-лейтенант Любчо Тодоров, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов и представители на местната власт.

Водещи

Най-четени