Новият шеф на Комисията по култура ще е от ПФ или от АБВ 09.12 | 12:55

Променят правилника на парламента заради скандала „Бинев“

От iNews.bg

В българския парламент процедурата, по която се гласуват комисиите, трябва да се промени. В момента те се гласуват заедно и така всяка група гласува за своите представители, а не може да гласува против такива, с които не е съгласна, защото няма начин да го направи. Трябва да се направи промяна в Правилника за работата на НС, така че ръководствата на комисиите да могат да се гласуват отделно и като отделни личности.

Това каза пред TV7 Найден Зеленогорски – съпредседател на ПГ на Реформаторския блок и заместник-председател на "Движение България на гражданите" от РБ. Той потвърди, че е вносител на предложение от РБ за промени в Правилника на НС, според които критериите за избор на публични длъжности от Народното събрание да важат и за избора на председателите и ръководствата на парламентарните комисии. За целта РБ предлага промени в чл. 20, ал. 3 от Правилника на НС.

Зеленогорски съобщи това по повод оставката на Слави Бинев и коментира, че РБ е показал уважение към партньорите си от ПФ. Той определи оставката като разумен ход.

Попитан за нов председател на Комисията по култура, той добави, че това ще се определи в разговор между групите на ПФ и АБВ. "Аз обаче мисля, че културата не е комисия за раздаване. Инвестициите в образование и култура са най-важните и аз много държа да се установи баланса и да има достатъчно средства и държавна подкрепа за българската култура", категоричен бе съпредседателят на ПГ на Реформаторите.

Той подчерта, че не приема ПФ за националисти или ксенофоби, а за патриоти и обясни нападките на ДПС като опит ДПС да си стегне редиците. "Те имат нужда от враг и този враг виждат в ПФ. Нито аз, нито РБ ще допуснем отказ от европейски ценности", каза Зеленогорски и определи като абсурдна тезата за диктат на националисти над РБ.

Водещи

Най-четени