Нулев бежански натиск по границата ни 23.02 | 10:30

Непрекъснато трябва да убеждаваме противниците на влизането ни в Шенген, че я пази отлично, каза Валентин Радев

От iNews.bg

Бежанският натиск по нашите граници на практика е нулев. Това стана ясно от думите на вътрешния министър Валентин Радев. Пред БНТ той обясни, че това не е само наша оценка, но и на европейската служба "Фронтекс", както и на евродепутати, инспектирали нашите граници. Шефът на МВР уточни, че бежанският натиск към момента е с 84% по-нисък спрямо миналата година, когато също бе отбелязан драстичен спад спрямо предходната 2016 г. Радев отбеляза и че това се дължи също така на много добрите ни отношения с Турция по охраната на общата граница.

По отношение на приемането ни в Шенген вътрешният министър подчерта, че само 2-3 държави имат притеснения в това отношение. Поради тази причина ние непрекъснато трябва да им показваме, информираме и да ги убеждаваме, че се справяме отлично с охраната на границата. Което всъщност е и основното им притеснение. "Те се притесняват от каналджийство. Сега ни е шансът. Натискът по границата е нулев. Дни наред никой не опитва да минава незаконно. Хващаме по един-двама през дни с колегите от Сърбия. Затова ни бяха дадени и 160 млн. евро от Европейската комисия", коментира още Радев. И уточни, че до ноември трябва да сме усвоили тази сума, отпусната ни по интегрираната система за опазване на границата.

"Цялата граница с Турция е с ограда, а сега текат дебати как да бъде поддържана. Където видим просека, ние го поправяме веднага. Това обаче не е наш ангажимент", отбеляза министърът. По думите му тези съоръжения са грижа на областните управители.

Според него съществуващото видеонаблюдение се поддържа и работи. "Закупува се и автомобилна техника. Това е действителната охрана. Който премине, бързо го хващаме", коментира още министър Радев.

Радев съобщи още, че има договорка с електроразпределителните дружества за започване на информационна кампания срещу телефонните измами. "Ще бъде публикувана информация във фактурите за ток за това да не бъдат давани пари на непознати, тъй като това не е практика в Министерството на вътрешните работи", обясни още Радев.

Водещи

Най-четени