Няколко длъжностни лица извършвали нарушения в "Пирогов" 21.06 | 10:22

Това се посочвало в документите за проверката в болницата, разкри Борис Велчев

От Кремена Бедерева

Главният прокурор Борис Велчев не си спомня за друг доклад за нарушения в "Пирогов" през последните седем години. "Мисля, че това е първият, който получавам", каза той преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Документите за проверката в "Пирогов" са обемни като количество и в тях се посочват няколко длъжностни лица, извършили нарушения, посочи Велчев като допълни, че не е работа на контролните органи, а на прокуратурата да обвинява някого, ако за това има доказателства.

В деня, в който от прокуратурата са изпратени данните от проверката в "Пирогов", същите са били дадени на държавната финансова инспекция и на данъчните, посочи главният прокурор, цитиран от БТА.

"Вие виждали ли сте доклада? Моят съвет е - да не коментирате доклад, който не сте виждали. Аз също не съм чел доклада, получих го. Той е достатъчно обемен. Там са коментирани нарушения, извършени от различни длъжностни лица, но дали са коментирани конкретни имена или не, не е работа на контролните органи, това е работа на прокуратурата да прецени, дали има данни срещу тези лица, че те са извършили престъпления. Това не става лесно, не става бързо от едно прочитане на доклада. Ако има данни, тези лица ще бъдат привлечени", каза Велчев.

Досъдебното производство е образувано въз основа на доклада, успоредно със сезирането на прокуратурата, министърът на здравеопазването е сезирала и Държавната финансова инспекция и данъчните служби.

Водещи

Най-четени