Няма да има съкращения във фабрика "Брикел" 09.05 | 13:47

Работещите ще ползват платени или неплатени отпуски, успокои президентът на синдиката Пламен Димитров

От Кремена Бедерева

Ръководството на КНСБ е получило гаранции от премиера, че е задължил собственика на "Брикел" да няма съкращения, докато не работи фабриката.

Това каза президентът на синдиката Пламен Димитров след среща на представители на КНСБ с Бойко Борисов в МС, информира БТА.

Работещите ще ползват платени или неплатени отпуски, ще правят вътрешни ремонти, но няма да се допуснат съкращения, уточни Димитров и допълни, че синдикатите ще настояват за споразумение с ръководството за гарантиране правата на трудещите се в "Брикел".

Днес е решено на 25 май в 11.30 в МС под егидата на министър-председателя, вицепремиера и министъра на енергетиката с участието на двата синдиката, да има дебат за бъдещето на енергетиката.

iNews припомня, че от 3 май РИОСВ – Стара Загора започна действия за извеждане от експлоатация на двата котела на ТЕЦ "Брикел”, които бяха оставени да работят до края на настоящия отоплителен сезон, съгласно решение на Министерския съвет от 17 ноември м.г. като краткосрочно решение за отоплението на град Гълъбово.

ТЕЦ "Брикел” изпълни задълженията си  по отразяване на годишните верифицирани емисии и предаването на квоти за предходната година, равняващи се на количеството верифицирани емисии до 30 април 2011 г. в Националния регистър.

Министерство на околната среда и водите бе подготвило глоба за ТЕЦ "Брикел" - Гълъбово, ако фирмата не върне на централния регистър квоти за 18 млн. лева.

Мярката се налагаше, заради работата на "Брикел" над разрешените 20 000 часа, които изтекоха през миналата година, и изразходваните в повече емисии.

Работата на топлоцентралата продължи през зимния сезон заради липсата на алтернатива за отопление на училищата, социалните и здравните заведения в Гълъбово.

В края на миналата година работниците от "Брикел" и жители на Гълъбово протестираха в продължение на седмица с настояването работата да не бъде прекратявана.

Водещи

Най-четени