Няма да се посяга нито на селските казани, нито на домашното вино 23.02 | 17:26

Имаме прекрасни вина и трябва да ги показваме, смята земеделският министър

От Кремена Бедерева

Винарският сектор е един от тези, които бележат ръст и един от малкото, в които почти няма сив сектор, ако не броим домашното вино.

Това каза при посещението си на Международната изложба "Винария 2011" в Пловдив министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Найденов уточни, че "няма да се посегне нито на селските казани, нито на домашното вино".

Той съобщи, че МЗХ ще преотстъпи безвъзмездно бившия ресторант, намиращ се в сградата на ведомството за създаване на национална енотека.

Имаме прекрасни вина и трябва да ги показваме, допълни Найденов, цитиран от БТА. Министър Найденов разгледа щандовете на Международната изложба "Винария 2011", в която участват фирми от повече от 20 държави.

Земеделският министър коментира и работата на новата Агенция за контрол на храните. 

Със създаването на Агенцията ще преструктурираме лабораториите, като ще намалим техния брой за сметка на качеството. В цялата страна ще има осем лаборатории, но ще бъдат сертифицирани по изискванията на ЕС и ще предлагат всички услуги, свързани с контрола.

Той обясни, че всеки гражданин ще може да представя храни за изследване, но срещу заплащане.

Министърът съобщи, че директорът на регионалната структура на новата агенция вече е назначен и това е д-р Светозар Василев, досегашен директор на РДВСК.

Пловдив е най-големият регион и не е изключено определени служби от МЗХ да бъдат пренасочени към него, още повече че има идея за децентрализация на министерството, посочи още Мирослав Найденов.

 

Водещи

Най-четени