Няма доказателства срещу Христо Бисеров за пране на пари 10.02 | 18:46

Швейцария не е разкрила банковите му сметки и прокуратурата не е могла да докаже обвинението

От iNews.bg

Обвиненията срещу Христо Бисеров за пране на пари отпадат. Това е постановила Софийската градска прокуратура (СГП) миналия вторник. Тогава наказателното производство срещу него е било прекратено, тъй като е било невъзможно да се докаже обвинението. Със същото постановление е прекратено и обвинението срещу Ивайло Главинков за данъчно престъпление, отново поради недоказаност.

В хода на разследването са били изпратени молби за правна помощ до Конфедерация Швейцария с искане за разкриване на банкова тайна на сметките на двамата обвиняеми. От отговорите, получени оттам, е видно, че Швейцария не разкрива банкова тайна. Поради това не е могло да бъдат установени източниците на имуществото и да бъде изяснен произходът на средствата, както и основанието и начинът на придобиването им. Така разследването не е събрало достатъчно безспорни доказателства, за да обоснове престъпния произход на паричните средства, съобщава БГНЕС.

Междувременно по искане на Бисеров и Главинков Софийският градски съд е дал три месеца на СГП да внесе за разглеждане делото в съда или да го прекрати. В срока, започнал да тече на 21 декември 2015 г., са изчерпани възможностите на обвинението за събиране на още доказателства, за да се предприеме внасяне на делото в съда.

Водещи

Най-четени