Няма кандидати за гвардейци, пореден конкурс провален 11.07 | 17:00

Масово напускат елитния полк, явяват по-малко желаещи от обявените места

От iNews.bg

Поредният конкурс за избор на гвардейци се провали. През юни за 29 свободни места са се явили само 16 кандидати, от които ще бъдат назначени 14. В три поредни конкурса през последната година се явяват по-малко кандидати от обявените вакантни места. Причините са ниското заплащане, свръхнатовареността и тежката служба. Това съобщи за Дарик командирът на Националната гвардейска част ген. Боян Ставрев.

Според него връщането на казармата и създаването на фонд с ведомствени жилища за гвардейците може да разреши до известна степен проблемите в представителното формирование на армията.

Преди години за едно свободно място за гвардеец са се явявали по трима-четирима кандидати. Днес свободните места са много повече от желаещите да станат гвардейци. На последния конкурс кандидатите са почти два пъти по-малко от вакантните позиции, обясни ген. Ставрев:

"Това не бих го нарекъл конкурс, защото това е назначаване. По-малко хора, отколкото са обявени вакантните длъжности и това за трети пореден конкурс в рамките на шест месеца, което само по себе си говори за една изключително ниска активност или отлив, а може би и слаб интерес", каза той.

Причините са общоизвестни и първата от тях е заплащането, призна генералът. И обясни, че над 80% от гвардейците са от провинцията. В София им се налага да си наемат частна квартира за около 350 лв., към която като се добавят сметките за ток, вода и за храна, на момчетата им оставали по 200 лв. от заплатата.

"Как с 200 лв. да се издържа един гвардеец, да създава семейство и да бъде полезен? Как ще стане това? За мен това е необяснимо?", коментира командирът на Националната гвардейска част.

Заради недостига на кадри гвардейците са подложени на свръхнатоварване. "Задачите са едни и същи. Личният състав е изключително намален и задачите трябва да се изпълняват от тези момчета. Това води до голяма степен и до мотивация. Така много от нашите момчета напускат. За тази година имаме около 34 момчета, които са напуснали до момента", каза още той.

Генералът призна: "При нас службата е много трудна, тежка. Ние сме поставени във всякакви условия. Лятото, например - при 34 градуса. През зимата - на минус 20 градуса. Но нашите момчета не са глезльовци, те са едни много мъжки момчета и правят всичко възможно да стоят добре".

Според Ставрев Министерството на отбраната трябва да намери решение на проблема с кадрите в гвардията. Осигуряването на ведомствени жилища, например, може да привлече повече кандидати. Връщането на казармата също може да бъде решение. Военната експертиза обаче трябва да каже какъв бюджет ще е необходим за това и дали той може да бъде осигурен, допълни ген. Ставрев.

 

 

Водещи

Най-четени