Няма опасност да се гласува по стария Изборен кодекс на евроизборите 27.02 | 14:21

НС ще се съобрази с мотивите на президента, стига те да бъдат изложени

От Ивелина Георгиева

"Ще се съобразим с мотивите на президентската администрация, но нека първо да ги видим”. Това коментира депутатът от ДПС и член на Комисията за изработване на новия Изборен кодекс Мустафа Карадайь относно ветото на президента върху новия закон.

По думите му най-вероятно в президентската администрация има добри експерти, които ще изложат своите мотиви и депутатите ще се съобразят с тях.
 

Карадайь посочи, че в страната има достатъчно добри експерти по изборно право, които са са били привлечени да работят по изборния закон.

Според него няма рискове на 25 май да се гласува по старите правила в Изборния кодекс.

По думите му и кодекса "Фидосова", и кодекса "Манолова" еднакво ограничават конституционните права на българските граждани в частта за агитация на майчин език и принципа на уседналост.

Той заяви, че се надява резултатите от експерименталното машинно гласуване да бъдат много добри, за да може то да бъде приложено на едни евентуални избори.

"Това обаче няма как да се случи на едни дистанционни избори", поясни Карадайь.

Депутатът отбеляза, че все още дистанционното гласуване не е получило достатъчно доверие от участниците в изборния процес и от гражданите. Най-големите критики към него са свързани със съмнението за прекъсване на тайната на вота между избирател и глас.

"Най-вероятно във времето и с развитието на технологиите ще се върви към дистанционно гласуване. Засега нито в европейски, нито в световен мащаб има технология, която да гарантира вота", посочи депутатът.

В заключение той заяви, че всички имат интерес на 7 март да има обнародван Изборен кодекс.

Водещи