Нямало престъпление при договора с лобиста Хохегер 06.04 | 17:04

Но Сметната палата констатира, че не са защитени интересите на Министерския съвет

От Филипа Тодева

Няма данни за извършени престъпления при сключения договор на предишното правителството с австрийския лобист Петер Хохегер. Това съобщи председателят на Сметната палата Валери Димитров, предаде БТА.

Институцията констатира, че финансовите интереси на Министерския съвет не са достатъчно добре защитени. Лобистът е прибрал 1,5 млрд. евро за изграждане на положителен образ на България пред Европа. Пълната сума е изплатена авансово на Хохегер, а банковите гаранции покриват 67% от плащанията.

Хохегер е получил 50% от парите още при подписването на договора, 10 дни по-късни и остатъка. По този начин възложителят – Министерският съвет, е станал зависим от изпълнителя на поръчката. В констатацията не се съдържа информация е извършил Хохегер в замяна.

iNews припомня, че в средата на февруари вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че в периода 2007-2008 г. на фирма на австрийския лобист Петер Хохегер от тогавашното българското правителство били изплатени 1,5 млн. евро за провеждане на кампания за утвърждаването на положителния образ на България в ЕС, като част от които се върнали в PR агенция на Моника Янова – жената, с която Станишев живее на семейни начала и има дете от нея.

Сергей Станишев определи като "хвърляне на димка" замесването на името му по темата от страна на вътрешния министър. 

От своя страна Моника Янова каза на специална пресконференция, че това били спекулации и че ще съди Мирослав Найденов, защото е замесил името ѝ в политическа корупция.

Дама, изготвяла стратегията за развитие на ИТ-сектора на ГЕРБ и близка до Цветанов – Росица Велкова, се оказа управител на "Хохегер БГ" от средата на 2005 г. до средата на 2009 г., според Търговския регистър. Велкова обясни, че всъщност се е оттеглила от компанията още през 2006 г., но името ѝ продължило да фигурира в регистъра, а Цветанов познавала само от малкия екран.

Съветникът на Бойко Борисов по усвояване на еврофондовете Юлиана Николова и новият шеф на НДК Ивайло Георгиев признаха, че са работили с Петер Хохегер.

Най-четени