ОК за родители – гадно за децата! Детска градина и през уикенда 30.04 | 14:41

Възможността е предвидена в новия Закон за предучилищното и училищно образовани

От iNews.bg

Родителите ще могат да оставят децата си на градина и през почивните дни. Добре за работещи и все заети родители, но определено – много лошо за децата! Това предвижда новият Закон за предучилищното и училищно образование. Освен занимания в почивните дни, градините ще предлагат почасово отглеждане и през лятната ваканция – на деца извън съответния град, предаде бТВ.

Уикенд групите ще се разкриват при условие, че се запишат поне 12 деца, които редовно посещават градината. Съботно-неделните дейности ще се предлагат само за 4 часа – от 8.00 до 12.00 и без храна. 

"Първата трудност е човешкия ресурс - това са учители, възпитатели, медицински сестри. Вторият проблем е храненето на децата - в събота и неделя няма как да бъде организирано”, коментира Лилия Христова от дирекция "Образование в община Варна.

Уикендът в детската градина ще струва на родителите по 11 лв. на ден. Допълнителната такса е изчислена, за да да покрие разходите.

По думите на Петранка Николова, директор на ДГ "Калина малина”, таксата ще се използва за заплащането работата на хората, които ще обгрижват децата и евентуално през зимата за отопление.  Въпреки че все повече родители работят през почивните дни, трудно се откриват желаещи да се възползват от нововъведението.

Майка на малко дете коментира, че е важно да се прекарва време с детето, след като през седмицата едва успява да му отдели достатъчно.

Месечното обучение на дете през лятната ваканция пък ще струва 100 лв.

Водещи

Най-четени