ООН ни критикува за липсата на закон за равенство между половете 12.08 | 18:37

Твърде малко случаи на домашно насилие стигали до съд и съответни санкции

От Петя Михайлова

ООН критикува България за липсата на законодателство за равенство между половете.

Това съобщи БНР, като цитира съобщение на Фондация "Български център за джендър изследвания” и Български Хелзинкски Комитет.

Въз основа на поредния доклад за прилагането на Международния пакт за гражданските и политически права, Комитетът по правата на човека към ООН е направил конкретни препоръки към страната ни, част от които трябва да се изпълнят в едногодишен срок.

Препоръчва се разработване на допълнителни политики за ефективно прилагане на равенството между половете и приемането на конкретно законодателство в тази област.

Комитетът е изразил загриженост, че българските съдилища систематично не използват Пакта като част от правната си рамка; че Висшият съдебен съвет няма данни за прякото му прилагане; че твърде малко случаи на домашно насилие стигат до съд и съответни санкции.

В своите препоръки Комитетът по правата на човека към ООН е изразил загриженост и за лошите условия в арестите и затворите, за честото използване на езика на омразата в публичното пространство, за насилие и дискриминация срещу деца и възрастни с увреждания в домовете.

Водещи

Най-четени