Обвинените за убийството на ямболския адвокат - невинни 09.10 | 18:06

Тримата не са убили Надежда Георгиева, постанови съдът

От Андриян Георгиев

Нямало достатъчно доказателства, че тримата обвинени за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева са извършили престъплението. Това постанови състав на Софийския градски съд.  

Подсъдими по делото бяха Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и Димитринка Атанасова.

"Когато едно дело започне, без да се работи 11 месеца по него, е много трудно да бъде доказана вината", заявиха от съдебния състав, цитирани от агенция "Фокус".

От съда посочиха още, че са възможни различни версии за убийството. Имало неустановен час на смъртта, неустановено оръжие и неустановен мотив за извършеното убийство. Нямало достатъчно доказателства съдът да осъди подсъдимите. 

Присъдата на Софийския градски съде може да бъде обжалвана или протестирана пред Софийския апелативен съд. 

Вчера (8 октомври) прокуратурата поиска по 25 години затвор за тримата подсъдими. Според обвинението Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно, защото живее във Великобритания, са убили юристката преди 12 години в столичния квартал "Стрелбище". Тя беше съсечена със сатър в дома си. 

Според прокурора основен мотив за убийството са личните отношения между Надежда Георгиева и тримата подсъдими. 

Според обвинението в убийството като помагач участвал и убитият военен прокурор Николай Колев. Той давал съвети и указвал как да заличат следите. Разследването срещу Николай Колев беше прекратено, след като той беше разстрелян в центъра на София от неизвестен извършител през 2002 г.

Преди произнасянето на съда защитата на обвиняемите посочи, че обвинителната теза на прокуратурата за убийството на Надежда Георгиева се крепи на парадокси и поредица от измислици. Адвокатът на Орлин Аврамов определи като безумно твърдението на обвинението, че подсъдимите взели решение да убият Надежда Георгиева със сатър, като им помагал починалият прокурор Николай Колев.

По думите на адвоката Орлин Аврамов по време на убийството е бил в Ямбол, той нямал мотив за убийството.

На пледоариите на защитата стана ясно още, че подсъдимата Димитринка Атанасова е получавала заплахи и затова се страхува да се върне в България. Адвокатът на Атанасова посочи, че убитият прокурор Николай Колев събирал всякаква изобличаваща информация за бившия главен прокурор Никола Филчев. Атанасова също била запозната с тази информация и се притеснявала, че Никола Филчев и Алексей Петров биха могли да ѝ направят нещо. 

Надежда Георгиева беше намерена мъртва в дома ѝ в столичния квартал "Стрелбище" на 28 февруари 2000 г. Два месеца, след като жената напуска Ямбол и тогавашния си работодател Орлин Аврамов, тя е убита по особено жесток начин.

След първоначалния оглед става ясно, че Георгиева има рани от девет удара, нанесени с кухненски нож по главата и раменете ѝ. Открито е и хладното оръжие, с което е извършено убийството.

Водещи

Най-четени