Обвиненият в корупция кмет на Пловдив с рекордна гаранция от 20 000 лв. 19.01 | 13:40

За да се влезе в ареста, Иван Тотев трябва да внесе парите до 5 дни

От iNews.bg

Пловдивският окръжен съд потвърди постановлението на Софийска градска прокуратура за привличане на обвиняем на отстранения от поста пловдивски кмет Иван Тотев, разследван за финансови злоупотреби и нарушения на обществени поръчки, относно мярката му за неотклонение "парична гаранция в размер на 20 000 лв.. За да не влезе зад решетките, докато върви делото срещу него за пловдивския зоокът, той трябва да внесе сумата до 5 дни.

Делото е образувано в Пловдивския окръжен съд, след като от Софийска градска прокуратура по факс вчера е изпратена жалбата на защитника му адвокат Елдъров срещу размера на паричната гаранция, съобщиха от съда.

"Пловдивският окръжен съд намира, че жалбата срещу взетата мярка за неотклонение е неоснователна. Престъплението е с висока степен на обществена опасност, а събраните доказателства сочат наличието на обосновано предположение, че обвиняемият Иван Тотев е извършил деянието, в което е обвинен. Доводите на защитата, че при определяне на размера на паричната гаранция не е изследвано имотното състояние на обвиняемия са неоснователни, а твърденията за получаваното брутно трудово възнаграждение не е подкрепено с доказателства и не изчерпва въпроса за имотното състояние на обвиняемия, поради което и не опровергава възможността да се изплати така определения размер на паричната гаранция", е заключението на съда.

В решението се посочва, че "обвинението е за тежко умишлено престъпление с висока степен на обществена опасност, с настъпили значителни вредни последици, оценени на 1 милион лева, като случаят е квалифициран от държавното обвинение и като особено тежък".

"Предвид повдигнатите обвинения, съдът намери, че определената мярка за неотклонение е законосъобразна по отношение на вида и обоснована по отношение на размера и съобразена с целите на чл. 57 от НПК, поради което следва да бъде потвърдена. Определението е окончателно", гласи решението за мярката от 20 000 лв. на Иван Тотев.

Водещи

Най-четени