Обмислят преразглеждане на размера на съдебните такси 14.10 | 14:30

Според председателя на ВКС не трябва да са нито много високи, нито много ниски

От Петя Михайлова

Размерът на съдебните такси у нас трябва да се преосмисли, заяви председателят на Върховния касационен съд Лазар Груев.

По думите на Груев у нас трябва да се намери балансиран подход за размера на таксите, който не трябва да е нито прекалено висок, нито прекалено нисък, съобщава БТА.

В Съдебната палата днес завърши годишната конференция на Мрежата на председателите на върховните съдилища на страните-членки на Европейския съюз. Въпросът за съдебните такси в различните държави е бил сред акцентите в разговорите на магистратите.

Председателят на Върховния съд в Австрия - Ирмгард Грис, заяви, че в нейната държава се плащат изключително високи такси, които понякога са проблем дори за представителите на средната класа. Този проблем там е уреден чрез сключването на застраховки, които покриват различните видове разходи, включително тези за адвокати. За хората, които не могат да си позволят да плащат, е уредена безплатна правна помощ.

Ирмгард Грис посочи, че в различните държави от ЕС, нещата са уредени доста различно. В някои такси почти няма, а в други те са много високи.

Тази година за първи път съвещанието на 27-те висши магистрати бе в България по покана на Лазар Груев. По време на съвещанието председателят на ВКС е бил преизбран за член на борда на Мрежата на председателите на върховните съдилища на ЕС.

Водещи

Най-четени