Образователното министерство даде Великотърновския университет на прокуратурата 08.07 | 10:13

Причината – ВУЗ-ът издавал свидетелства за професионална квалификация на италианци

От iNews.bg

Образователното министерство даде на прокуратурата Великотърновския университет. Причината са издадени свидетелства за професионална квалификация "Учител” на 170 курсисти от Италия. От висшето училище отхвърлят констатациите на МОН.

Проверката на просветното ведомство е за период от преди две години, съобщава Нова телевизия, предаде БГНЕС. Тогава във Великотърновския университет са обучени 170 курсисти от Италия за педагози, препратени там от Европейския политехнически университет в Перник. Причината – университетът в Перник нямал акредитацията за обучаване на педагози.

От МОН твърдят, че италианските студенти са записани незаконно първо в Пернишкия университет. От там препоръчват на Великотърновския университет "да обезсили” издадените свидетелства. От Алма Матер в старата столица обаче не считат, че има проблем с обучението на италианците за учители.

От три години Пернишкият университет е собственост на университета в Неапол и от три години си сътрудничи с великотърновското висше училище. И двете ръководства не виждат допуснати нарушения при обучението на педагози. Решението на казуса е в ръцете на главния прокурор, до когото е адресиран сигналът от МОН.

Водещи

Най-четени