Община Кресна е партньор по международен проект "Младежта в действие" 10.07 | 10:47

Проектът е част от европейската програма "Грюндвиг"

От Петя Михайлова

Община Кресна от българска страна, заедно с представители на други пет европейски държави, е партньор в осъществяването на проект "Младежта в действие" по секторна програма "Грюндвиг", която се подпомага пряко от Европейската комисия.

Това съобщи заместник-кметът на общината Георги Георгиев, цитиран от БТА.

"Младежта в действие" е европейска инициатива за разгръщане на потенциала на младите хора за постигане на интелигентен, устойчив и приобщаващ растеж в Европейския съюз, поясни той.

Партньорите на община Кресна са от Полша, Литва, Кипър, Латвия и Румъния. В момента 30 младежи от петте държави на възраст от 15 до 29 години са на посещение в Кресна. Те бяха гости на традиционния туристически събор "Приятели на Пирин", организиран от общината заедно с дирекцията на Националния парк "Пирин". Това им даде възможност да се запознаят с грижите за опазването на природното и културно наследство в района, с традициите и фолклора на населението, което живее в общините около националния парк по поречието на Струма - Кресна, Струмяни, Сандански и Симитли.

Идеята на проекта е да даде възможност на младите хора да обменят опит и добри практики в неформалното обучение, да видят как живеят и с какво се занимават в свободното си време връстниците им в държавите-партньори, каза Георги Георгиев.

Вече е имало посещения в Кипър и Литва. След България домакин на поредната среща ще бъде Румъния от 29 септември, после идва ред на приятелите от Полша и от Латвия.

В Кресна младите хора се срещнаха с кмета на общината Илиан Кръстев и с председателя на Общинския съвет. Те участваха и в работна среща-семинар на тема "Младите хора и спорта". Гостите посетиха рафтинг-центъра, където не само се запознаха с неговата дейност, но и сами усетиха тръпката и удоволствието да се спуснат с лодки в бързите води на Струма, разказа Георги Георгиев.

Гостите ще посетят и информационния и образователен център за едри хищници в пиринското село Влахи, което се превръща през последните години в център за развитие на екотуризма. Програмата предвижда също посещения на Рилския манастир и на Благоевград със старинния квартал "Вароша", на Регионалния исторически музей и на други забележителности.

Водещи

Най-четени