Община Перник е усвоила 46 млн. лв. по европроекти 18.07 | 09:17

Това са усвоените пари за периода 2007 г. - 2011 г.

От Петя Михайлова

Община Перник е усвоила 46 млн. лв. през периода 2007-2011г., съобщи кметът Росица Янакиева, цитирана от БТА.

В момента се изпълняват текущи разработки на стойност 6 млн. лв. На етап оценка са проекти за над 150 млн. лв. Върви съгласувателна процедура по втория воден проект за Перник на стойност 60 млн. лв.

Перник е сред общините, които ще реализират пилотни проекти за строителство на жилища за малцинствени и социално слаби групи от населението. Домовете ще бъдат изградени в кварталите "Могиличе" и "Изток" и са на стойност 2,5 млн. лв.

Сред най-мащабните проекти, приключили вече в общината са канализацията на кварталите "Калкас" и "Васил Левски" за над 32 млн. лв. , рехабилитацията и реконструкцията на пътя Дивотино - Перник, в които бяха вложени близо 4 милиона лева, укрепването на свлачището при село Планиница и др.

Сега приоритетно е изграждането на депо за твърди битови отпадъци. В него ще се генерират 46 199 т. отпадъци годишно от шестте общини в областта. Проектът е на стойност 22 млн. лв.

Преминал два етапа на оценка е проект за средновековната крепост "Кракра" за подобряване на туристическата й атрактивност. Разработката е за 5, 5 млн. лв. 

Водещи

Най-четени