Общинарите в София обсъждат как да се справи градът с мръсния въздух 16.01 | 09:17

Безплатен градски транспорт и двойно по-скъпа „Синя зона“ са сред предложенията

От iNews.bg

Спешни мерки срещу мръсния въздух в столицата ще се обсъждат днес в Столичния общински съвет. Последният пик на замърсяване на въздуха в София беше на 9 януари, когато засечените данни бяха 5 пъти над нормите, припомня бТВ. Предстои комисията по околна среда на СОС да разгледа мерките в борбата с мръсния въздух. Целта е до края на януари те да бъдат одобрени окончателно, предаде БГНЕС.

Предвижда се въвеждане на система за мониторинг, за да се информират гражданите за качеството на въздуха, който дишат. Две са основните причини за мръсния въздух в столицата. Около 60% от замърсяването се причинява от трафика на автомобили, а около 40% - от битовото отопление. Битката с мръсния въздух е сред основните приоритети на Столичната община през тази година, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

Предвижда се да бъде въведено и т. нар зелено билетче за безплатен градски транспорт в дните с високи нива на фини правови частици. То също ще струва пари. Друга мярка, която в още по-голяма степен обединява екологичния с финансовия интерес на СО е двойно по-скъпа "Синя зона". Напълно безплатен градски транспорт обаче е буквално сред последните мерки, които общината би приела – и то при нива на замърсяване, които вече застрашават пряко живота и здравето.

Водещи

Най-четени