Общините по-лесно ще отчуждават частни имоти 03.02 | 10:39

Когато имотите са за важни проекти за пътната инфраструктура например

От Деляна Петкова

Общините, по подобие на държавата, ще могат принудително да отчуждават частни имоти заради изграждането на големи общински обекти от важно значение.

Това стана факт след промени в Закона за общинската собственост, одобрени в Народното събрание днес.

В мотивите на законопроекта се посочва, че измененията са аналогични на тези в Закона за държавната собственост, които регламентират отчуждаването на имоти за държавни нужди.

Дефинираните според закона важни проекти са пътища, метрополитени, трамвайни трасета, улици от първостепенната улична мрежа, депа за отпадъци, гробищни паркове и др.

Според измененията общината ще може да влезе във владение на имоти или на части от тях, които представляват незастроени земеделски земи или гори и земи от горския фонд, и да започне строителството преди влизане в сила на заповедта за отчуждаване.

Ако притежателите на конкретния имот, който е отчужден, не са получили обезщетението, което им се полага, в срок от 6 месеца, те могат да да искат отмяна на заповедта, предаде БТА.

Депутатите приеха още и че ако в петгодишен срок от отчуждаването на имота строителството на обекта от първостепенно значение не е започнало, както и когато одобреният подробен устройствен план бъде отменен от съда, а новият план не засяга отчуждения вече имот, по искане на бившия собственик, кметът на общината отменя заповедта за отчуждаване след възстановяване на полученото обезщетение.

Най-четени