Общински съветник иска осветяване на пешеходните пътеки в София 05.04 | 14:52

Симеон Славчев поиска средства в бюджета на Столична община за осветяване на пешеходните пътеки

От iNews.bg

Пътна полиция на СДВР е направила анализ на пешеходните пътеки в София и той ще бъде предоставен на общинския съветник от ПГ5 инж. Симеон Славчев. Това обеща директорът на столичната Пътна полиция комисар Тенчо Тенев. Той отговори на въпросите на инж. Славчев на извънредната сесия на СОС по сигурността.

Има ли анализ на състоянието на пешеходните пътеки в София и какви превантивни мерки се предприемат за агресията по пътя?, попита общинският съветник. "Имаме анализ за състояние на пешеходните пътеки. Преди 2 месеца имаше събиране с областния управител по настояване на главния прокурор и анализите бяха обсъдени. В София има 1164 пешеходни пътеки, разделени в 6 зони. Анализите показват къде има проблеми и къде не. Те ще ви бъдат предоставени. В София има и нестандартни пешеходни пътеки и заедно със специалисти на СО сме ги обиколили. Започнахме да ги престрояваме, както трябва да бъдат по изискванията", обясни пред извънредната сесия комисар Тенчо Тенев.

Директорът на СДВР старши комисар Ивайло Иванов бе категоричен, че агресията на пътя е въпрос на възпитание. "Редовно правим анализи. Пътната агресия зависи от възпитанието на гражданите, не е от неспазване на законодателството. Ако е нарушен законът си има санкции. За агресията не е виновна полицията, а всички ние и вие. Няма как психическото състояние на гражданите да го предотвратим със закони. За агресията всички носим отговорност като държава и като общество", каза шефът на СДВР.

Симеон Славчев направи предложение да се осветят всички пешеходни пътеки в СО с цел превенция и намаляване на предпоставките за ПТП-та в тъмната част на денонощието. Той поиска в бюджета за следващата година да се заложат средства за осветяване. "Официално ще внеса в СОС това свое предложение, защото е важно за предотвратяването на произшествия", заяви общинският съветник. И кметът Йорданка Фандъкова потвърди, че ще се осветят пешеходните пътеки, но не е сигурна дали ще успеят до края на годината.

Славчев поиска информация колко от столичните училища са все още без видеонаблюдение и предложи да се заложат средства в бюджета на Столична община за внедряването на видеонаблюдение във всички училища, в които липса такова.

Водещи

Най-четени