Общинските жилища във Варна по-скъпи от частните 26.04 | 18:18

Има 1400 общински жилища и нито един не желае да си го закупи, съобщават от общината

От Кремена Бедерева

Въпреки че общинските жилища във Варна се отдават преди всичко на социално слаби лица, цената им е по-висока, отколкото на пуснатите на частния пазар. Това заяви Здравко Марков от общината, предаде радио "Фокус”-Варна.

Особено фрапиращ е случай от преди седмица, когато станало ясно, че два напълно идентични апартамента – единият частен, другият общински в една жилищна кооперация, с еднаква квадратура и архитектура и в едно и също състояние имат разлика в цените от близо 20 000 лева.

По думите на Марков жилището, пуснато на пазара от частно лице, се продавало за около 80 000 лв., а сумата, която общината иска за същото жилище надвишава 100 000 лева. Съответно от една година насам заради изключително скъпите общински жилища няма и нито един желаещ да си закупи имот.

"Имаме 1400 общински жилища и нито един не желае да си го закупи, това означава, че имаме сериозен проблем”, посочи Марков. Той добави, че в момента цената се формира като към актуалната данъчна оценка се добави 20% пазарен коефициент и към това се прибавят разноските по продажбата и ДДС-то.

По този начин цената, която се образува, надвишава шокиращо цените на частния пазар. Освен това се отчита и фактът, че в последните няколко години актуалната данъчна оценка се увеличи двойно в цялата страна.

В момента се правят опити цената на общинските жилища да се формира само от данъчната оценка, но не се знае дали това искане ще бъде прието. По отношение на чакащите варненци за общински жилища, Здравко Марков посочи, че има над 3000 семейства, но почти нито едно свободно жилище.

Водещи

Най-четени