Общинският съвет във Варна не уважи искането на кмета 05.03 | 11:48

Кирил Йорданов ще трябва да обяви дали подава оставка

От Елена Кирилова

Извънредно заседание на Общинския съвет във Варна няма да има, обяви председателят на Общинския съвет Николай Апостолов, цитиран от агенция "Фокус”.

Въпреки искането на кмета на града Кирил Йорданов за провеждане на извънредна сесия, такава няма да се състои. По идея на кмета на нея трябваше да се обсъди положението на града и евентуалната му оставка.

Причината за отказа на общинските съветници е фактът, че Йорданов е избран не от тях, а от варненци. Това означава, че Общинският съвет не може да вземе решение дали кметът трябва да остане на този пост. Подобно решение може да бъде взето от общинската избирателна комисия.

Втората причина да не се състои извънредното заседание е, че Кирил Йорданов не е посочил дневен ред. Без него сесия не може да има.

От общината обясниха, че кметът ще обяви решението си дали ще подаде оставка утре (6 март) в 12 часа.

Междувременно стана ясно, че групата на ГЕРБ в Общинския съвет - Варна е готова да подаде оставка.

 

Много е трудно да се намери правен регулатор, по който може да се разпусне Общински съвет – Варна, но ако това стане, цялата листа на партията ще подаде оставка, обясни той.

Според него партията е готова за местните и парламентарните избори. Той не разкри дали е излъчена номинация за евентуален кандидат за кмет на крайморския град. Преди това да се случи е необходимо да се решат проблемите в общината, които се дискутират през последните седмици.