Обявеното бедствено положение в Чепеларе е удължено с три дни 09.01 | 19:45

Курортен комплекс Пампорово продължава да е без водоподаване

От Кремена Бедерева

Обявеното бедствено положение в Община Чепеларе е удължено с три дни. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Възстановено е електрозахранването в голяма част от населените места на община Чепеларе. Възстановено е и електрозахранването на Роман, като все още без ток са няколко села около града. Остава бедствено положението в община Чепеларе.
Курортен комплекс Пампорово продължава да е без водоподаване. На отделни места към 18.00 часа продължават действията на екипите за оказване на помощ на населението, почистване на пътищата и възстановяване на инфраструктурата.
Обявено е бедствено положение в община Тетевен. Трети ден без ток са кв. "Полатен”, махала Брязово, махала Горньово, селата Черни вид, Дивчово, Васильово, Рибарица, Бабинци, Глобово, Кирчево, Галата, Градешница.

Обявено е бедствено положение на територията на община Роман, поради прекъснато електрозахранване и последвалото спиране подаването на питейна вода на територията на цялата община Роман.

В община Тетевен се оказва помощ на почистващата техника в района на с. Дивчовото по посока хижа "Елпром", където има блокирани граждани.

В махала "Брязово” - с. Рибарица екип на РСПБЗН-Тетевен реагира на сигнал за спасяване на две деца, едното с астма, заради блокиран от снега път. Междувременно са отведени други две деца до разчистения вече главен път на с.Рибарица.
В община Троян се извършват действия по разчистване на пътя с.Борима-с.Старо село. Проходите Троян-Кърнаре и Шипка-Рибарица са затворени. Без ток са селата: Борима, Дебнево, Орешак, Черни Осъм, Голяма желязна, Старо село и Патрешко. Без телефон : Дебнево, Старо село, Голяма Желязна и гр.Априлци.

Към хижа "Васильов" се придвижва роторен снегорин за разчистване на пътното платно от паднали дървета.
За хижа "Коман" се осигурява достъп за отблокиране на туристи.

На хижа "Хайдушка песен" са блокирани 10 души. Имат храна и вода. Няма бедстващи, но пътят е непроходим.
София окръг

По данни на ВиК без вода поради спиране на електрозахранването на помпените станции са гр. Правец и околните села, с.Вакарел в община Ихтиман и с.Габра в община Елин Пелин.

От с.Лопян е организирано транспортирането с АТВ на болно дете до с.Малки Искър и оттам до МБАЛ-Етрополе.
В община Костенец – в махала Голак се намират около 25 ловци, които са настанени в две хижи. Поддържа се връзка с тях и в момента нямат нужда от стоки от първа необходимост. Трактор със служители от горско стопанство си проправя път към тях.

Отворен е пътят до хижа "Пършевица”. Без водоснабдяване в община Роман са с.Стояновци, с.Кунино, с.Камено поле, с. Радовене.

Въведено е ограничение за движението на товарни автомобили по мост на входа на с.Висока поляна, община Кърджали. Вследствие на проливните дъждове са подкопани основите на моста, който виси от лявата страна.

Без електрозахранване остават селища в следните области и общини: в София област – в общините Правец, Етрополе, Елин Пелин и Самоков – 2 198 абонати са без захранване; в област Монтана и Враца – в общините Роман, Вършец и др. – 2495 абонати без ел.захранване; в област Кюстендил –в общината - 18 абонати без ел. захранване; в област Ловеч - общините Тетевен, Угърчин, Ябланица, Априлци, Троян – 11 305 абонати без ел.захранване. В област Благоевград – в общината - 2 абонати без ел. захранване.

За определени населени места работата на аварийните екипи е силно затруднена поради заснежените пътища и падналите дървета в участъка на просеките и пътищата.

Без електрозахранване са 54 села - Област Габрово - общини Севлиево и Трявна и област Велико Търново – общини Елена и Златарица.

Водещи

Най-четени