Огнища на "син език" в Априлци и в Ловеч 09.09 | 13:17

Във всичките осем общини в областта има данни за заразени животни

От Филипа Тодева

До края на седмицата БАБХ ще обяви огнища на "син език" в Априлци и в Ловеч, съобщи за БТА директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Ивайло Йотов. По думите му всички излезли резултати от кръвни проби на домашни животни от тези две общини са положителни. Заболяването е констатирано в Априлци и в троянското село Гумощник, както и в Ловеч и в селата Гостиня и Горно Павликени.

Само в една ферма в Гостиня от 470 животни са умрели 30. Затова, след като приключи пръскането с препарати против комари, разпространители на заразата, в село Соколово, ще започне да се пръска в Гостиня, а после в Горно Павликени и Априлци. Ивайло Йотов заяви още, че стопаните са напръскали животните си, но най-важното е по-скоро времето да захладнее.

Йотов добави, че във всичките осем общини в областта има животни с клинична картина на "син език", като броят на умрелите овце е над 200, а на говедата – пет. В лаборатория в София са изпратени 178 кръвни проби от овце и шест от говеда от 44 населени места.

Водещи

Най-четени