Огънят във влака на гара Коньово може и да е заради саботаж 03.04 | 17:58

Засега е само версия, разследващата комисия ще докаже окончателно причината

От iNews.bg

Саботаж, а не късо съединение, може да е причината за запалването на влака на гара Коньово, твърдят експерти. Въпреки това комисията ще работи по всички версии, докато не приключат огледите и експертизите, предаде бТВ.

Аргументите на експертите са, че огънят е тръгнал от средата на този вагон, а не от тоалетната, каквато беше първоначалната информация. Това показва, че запалването не е и от елинсталация. Краткото време, в което огънят изпепелява всичко, също е индикация за планирано действие.

Комисията е започнла работа на терен с оглед на изгорелите вагони от композицията София – Бургас. Преди това е разпитан машинистът.

"Употребил е 4 пожарогасителя, като е обърнал внимание, че горят гумените мехове между двата вагона. Това означава, че огънят не е възникнал на момента на спирането, а вероятно преди спирането на влака”, заяви независимият експерт Стойно Стойнов.

"Саботаж не е изключен. Този вариант е една от версиите, моя лична, не на комисията”, посочи Стойнов. Според разследващите бързата реакция на служителите е спасила пътниците. От транспортното министерство ще наградят бригадата на влака.

Изгорелите вагони са минали ремонт на гара Дряново през 2015 г. Комисията ще разгледа протоколите за техническото им състояние. Огледите в търсене на причините на пожара продължават.

Водещи

Най-четени