Огънят изпепели още 5000 декара гори 29.07 | 17:38

До момента гасенето на пожара в Рила струва 350 000 лв., но екологичните щети ще са десетки милиони и ще са нужни десетилетия за възстановяване

От iNews.bg

По данни на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) от началото на годината са възникнали 133 горски пожара, които са унищожили около 5000 декара гори. Това съобщи ресорният зам.-министър на земеделието и храните с Георги Костов, цитиран от пресцентъра на агроведомството.

"По наши данни само от началото на годината в страната са възникнали 133 горски пожара, които вече са засегнали около 5000 дка площ" каза той.

За сравнение за същия период на миналата 2014 г., която беше много дъждовна, до този период е имало 124 горски пожара, а за цялата година – 151.

Междувременно тази сутрин е постъпил нов сигнал за пожар в Хасковска област в близост до Харманли.
Костов подчерта, че основната причина за горските пожари е човешката дейност и призова гражданите да пазят горите от огън като съблюдават правилата за пожарна безопасност. Сезонът в момента е пожароопасен, особено сегашното лято - с рекордно високите температури и липсата на дъжд, каза той. И апелира гражданите веднага да подават сигнали на телефон 112 при съмнение за неугасени добре или възникнали нови огнища в близост до горски масиви.

Зам.-министърът увери, че Държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) имат техническа готовност за реакция при пожар. "Ние работим за подобряване на превантивните мерки, като изграждаме много нови съоръжения за контрол, но въпреки това, човешката бдителност и отговорност са най-важни за този силно пожароопасен сезон. Основната причина за горските пожари е човешката небрежност и нехайство и затова личната отговорност и отношение на всеки е много важна", категоричен бе той.

Припомняме, че в последната седмица на територията на страната възникнаха няколко сериозни горски и полски пожара – в Хасковско и Благоевградско. Най-голямата огнена стихия обаче се разрази в Рила и обхвана голяма защитена местност в близост до Рилския манастир.

Над 300 пожарникари, военни, полицаи, лесничеи, ловци и доброволци се включиха в гасенето на пламъците и едва на четвъртия ден успяха да локализират огъня от четирите страни. Гасенето на огнището в Рила обаче продължава и в момента. Един от доброволците пострада в следствие на задушаване, но е без опасност за живота. Тежка военна техника и хеликоптери бяха включени в процеса на потушаване на огъня.

До момента разходите за гасене на пожара са достигнали 350 000 лв., като в тях не влизат пораженията от съсипаната дървесина и унищожени местообитанията, от намалено противоерозионно въздействие на засегнатите терени, които ще са многократно повече, каза още зам.-министърът. Гасенето на 1 декар горска площ излиза около 1000 лв.

"Все още не могат да се оценят щетите от пожара в Рила. Нанесени са поражения на дървесина, на животни, а след като завали дъжд ще последват и ерозионни процеси, защото там няма какво да държи почвата. Заедно с пожара изгаря не само растителността, изгаря и хумуса, влошават се качествата на почвата. За да се създаде хумус в почвата се нуждаем от стотици хиляди години. С високите пожари този хумус изгаря и ние се връщаме хиляди години назад в сукцесията. Губим възможността да имаме качествени гори, защото тази почва няма плодородие”, обясни той.

Костов обяви, че гасенето на пожара над Рилския манастир още не е приключено. "Това ще стане, когато завали дъжд, защото в ограничената площ има какво да гори”, поясни той.

Водещи