Омбудсманът внесе петиция в Брюксел срещу двойния стандарт на храните 22.01 | 13:57

За проблема общественият защитник беше сезиран от български майки

От iNews.bg

Омбудсманът Мая Манолова внесе в Комисията по петиции в Европейския парламент в Брюксел петиция срещу двойния стандарт при храните и напитките в Европейския съюз. Манолова настоява за промяна в европейското законодателство, включително в Директивата за нелоялните търговски практики. За проблема общественият защитник беше сезиран от български майки, които установиха, че техните бебета консумират храни и напитки с по-ниско качество и в пъти по-висока цена. 

Срещу тази практика публично се обявиха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и еврокомисарят по правосъдието и защитата на потребителите Вера Йоурова. По време на визитата си Манолова ще се срещне и с Йоурова.

"Петицията, която подадохме заедно с български граждани, вече даде своите резултати. Беше изготвен доклад на Комисията по земеделие, който беше приет от ЕП с препоръки да бъде прекратена практиката на двойните стандарти. Настояването ми за законодателно предложение влезе като част от пакета на еврокомисаря Йоурова в т.нар. потребителски пакет. Това, за което ще настояваме, е днес Комисията да остане отворена, така че ЕП да може да проследи докрай приемането на законовата забрана за двойните стандарти при храните, а след това и при нейната реализация", обясни Манолова пред БНТ.

Запитана дали има шансове промените в директивата за нелоялните търговски практики да бъдат приети по време на мандата на този Европейски парламент, който изтича през май, Манолова отговори: "Аз съм оптимист, че тази тема ще намери своето законодателно решение още в рамките на този парламент. Мисля, че европейските институции не могат да си позволят тази практика да продължава, защото това руши доверието в Европейския съюз", предаде БНР.

Водещи

Най-четени