Омбудсманът сезира Конституционния съд за санкциите срещу клеветене на банките 18.07 | 13:55

Жалби срещу затварянето на КТБ валят в институцията на Константин Пенчев

От iNews.bg

Омбудсманът Константин Пенчев заяви, че ще сезира Конституционния съд, ако бъдат окончателно прието промените в Наказателния кодекс, с които се въвеждат санкции срещу говоренето на банките. Регламентът, чийто инициатор е БНБ, вече бе приет на първо четене в Народно събрание. Според омбудсманът обаче този текст в Наказателния кодекс е излишен.

"Омръзна ми, щом се случи нещо, веднага да променяме законите, най-вече Наказателния кодекс. Ще следя окончателната редакция на текста, когато се приеме и ще сезирам Конституционния съд. Този текст е излишен, не може истерично да се променя наказателният закон", заяви Пенчев, цитиран от БНР.

Омбудсманът съобщи още, че в институцията му са получени жалби от хора, чиито заплати и пенсии са блокирани, заради поставянето на КТБ под специален надзор. Не е ясно кога те ще получат достъп до парите си, тъй като този надзор ще продължи още три месеца.

"Безспорно е, че одитът трябва да се направи докрай, защото не може да се оздрави или фалира едно предприятие, на което не се знае състоянието. Ние слагаме колата пред коня", коментира Пенчев, като добави, че очаква да се произнесат компетентните финансисти.

Най-четени