Опасни жеги в цяла България! Само на морето прохлада 24.07 | 09:07

Максималните температури в понеделник ще са между 33° и 38°

От iNews.bg

Слънчево и много горещо ще е в понеделник в почти цяла България, с жълт код за опасно високи температури между 33° и 38°, в София около 34°. По Черноморието ще е сравнително прохладно, с максимални температури на въздуха между 27° и 30°. Днес в страната ще духа слаб южен вятър. Това показва прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

За днес е сила жълт код за високи температури в 24 области на страната, показва справка на сайта на НИМХ. Кодът е в сила за областите: Благоевград, Кюстендил, Перник, София град, София област, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Сливен, Ямбол, Хасково, Стара Загора, Пловдив, Пазарджик и Кърджали. В тези области ще бъде горещо, с температури между 35° и 38°.

Жълтият код означава потенциална опасност с повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Хората трябва да следят прогнозата за времето и да не предприемат неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Над планините ще преобладава слънчево време. След обяд над планинските и северните райони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на отделни места там ще превали и прегърми.

Ще духа слаб до умерен южен, по най-високите върхове западен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 27°, на 2000 метра – около 20°. Атмосферното налягане в сутрешните часове е около средното за месеца, но през деня ще се понижава.

Над Черноморието ще бъде предимно слънчево. След обяд ще има временни увеличения на облачността, но валежи са малко вероятни. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър.  Температурата на морската вода е 23-26°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала.

Водещи

Най-четени