Опасни жеги в цяла България, без Черноморието 03.08 | 08:32

Температурите ще скочат до 38°, жълт код за 26 области

От iNews.bg

В четвъртък времето ще е опасно горещо в почти цялата страна, с изключение само на Черноморието. Жълт код за високи температури за денс в 26 области в страната, където се очакват максимални температури между 34° и 38°. Само в Бургаска и Варненска област температурата ще е с 5-6 градуса по-ниска. Това показва справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Предупреждението за опасни горещини е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, София град, София, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково, Кърджали и Смолян. 

Жълтият код означава потенциална опасност с повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Хората трябва да следят прогнозата за времето и да не предприемат неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.

Атмосферното налягане днес слабо ще се понижи, но ще остане по-високо от средното за месец август. Ще духа слаб, в Източна България до умерен вятър от север-североизток.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа умерен североизточен вятър. Максималните температури ще са 29-31°. Температурата на морската вода е 25-26°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините също ще е слънчево. Ще духа до умерен, по високите части силен североизточен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 26°, на 2000 метра – около 19°.

Водещи

Най-четени